Burn out: groei door tegenslag

Gepubliceerd op 4 augustus 2020 om 21:28

Het belang van hersteltijd

Toen ik een burn out kreeg zei een vriendin: "Ja maar Bijou, jij volgt naast je verantwoordelijke baan altijd nog een studie, je bent altijd onder de mensen en een avonturier die graag op pad is. Ik vind het niet gek dat jij die leefstijl niet volhoudt.” Ik vond dat een normale manier van leven. Ik zag immers veel mensen om mij heen dat doen. Wat ik niet deed was hersteltijd nemen. Ik bleef maar doorrennen en ging continu mijn grenzen over. Het was onvermijdelijk dat ik vastliep.

Het zal mij niet overkomen!

Regelmatig zie ik mensen roofbouw plegen. Het is een sluipend proces wat tot overspannenheid of burn out leidt als iemand dit niet op tijd stopt. Iemand wijzen op wat je signaleert en eventueel een waarschuwing geven is vaak aan dovemansoren gericht. Simpelweg omdat ze nog niet op het punt zijn dat ze het kunnen zien, laat staan voelen! Ik heb het idee dat het met name erg moeilijk is om door te dringen tot mensen die al op het punt staan om in te storten. Juist dan is er vaak nog nauwelijks contact met het gevoel. Dat was bij mij ook het geval. Zelfs toen ik op het werk naar huis gestuurd werd om een week rust te nemen dacht ik na die week wel weer aan het werk te kunnen. Niets bleek minder waar. Ik was opgebrand.

Een waardevolle levensles

Het was een heftige periode in mijn leven die me veel te lang geduurd heeft. Het was ook leerzame periode die me ontzettend veel gebracht heeft. Door deze levensles heb ik me meer ontwikkeld dan in welke studie ook. Aan het begin van mijn leerweg voelde het alsof ik mezelf ergens onderweg verloren was. Ik stond niet meer in contact met mezelf. Gaandeweg leerde ik weer voor mezelf zorgen, doseren en grenzen stellen en herstelde dit contact. Een belangrijke les die ik meegenomen heb in mijn werk is dat er niet alleen aandacht moet zijn voor het mentale, maar dat het geheel meegenomen moet worden. Dat juist een combinatie van gesprekstherapie en lichaamsgerichte interventies erg belangrijk zijn voor het herstel.

Ben je bereid naar jezelf te kijken en dingen anders te gaan doen?

Als burn out op je pad komt, dan heeft het leven je iets te vertellen: zoals je het nu geleefd hebt, werkt het niet voor je. Een moment om in de spiegel van het leven te kijken en je af te vragen: kan ik op deze manier verder? Wat mag er anders? Het is een keerpunt in je leven en leidt tot een proces van bewustwording en persoonlijke groei. 

Zonder wrijving geen glans

Tegenslagen horen bij het leven, ze helpen ons om te groeien. Hoe zwaar een burn out ook is en hoe radeloos je je op momenten kunt voelen, ik wil je graag het volgende meegeven: accepteer je burn out, omarm het, zie het als een kans en laat die niet onbenut. Richt je op de groei die je er door kunt maken, daar heb je de rest van je leven profijt van!


«   »