Hoe Praktijk Emovere het levenslicht zag en het haar naam kreeg.

Gepubliceerd op 19 juni 2020 om 22:42

Niets forceren, jouw moment afwachten en dan je kans grijpen. 

Nog voordat ik mijn master Klinische Psychologie op zak had, leefde het verlangen al om ooit mijn eigen praktijk op te starten. Ik had toen nog geen idee hoe ik dit vorm wilde geven. Hoewel de wens er was, hield iets me tot nu toe tegen. Blijkbaar had het universum eerst iets anders voor mij in petto en stond mijn weg al uitgestippeld. Een belangrijke les die ik daaruit geleerd heb is dat je niets moet forceren en het universum je vanzelf duidelijk maakt wanneer het moment daar is. 

 

Verlangen én noodzaak leidt tot actie

Het laatste half jaar borrelde er wel wat bij me. Toch heb ik mezelf verrast met het besluit om Praktijk Emovere te starten. Ik had nooit gedacht dat ik dat in deze levensfase (jong gezin) aan zou durven. Na een mooi aanbod om voor een paar uur per week als ZZP’er te gaan werken, vielen voor mij alle puzzelstukjes op zijn plek. Alsof het zo gestuurd werd. Ik was overtuigd dat ik deze stap moest nemen. En de stap om een praktijk te starten is één, maar ook besluiten je baan in loondienst op te zeggen was voor mij een mega stap. Ik realiseerde me dat mijn baan opzeggen voor mij de enige manier was om echt ruimte te creëren om mijn praktijk op te bouwen. Naast verlangen ontstaat er zo ook noodzaak om er voor 200% voor te gaan. Nog geen twee weken na mijn besluit werden in Nederland de scholen en horeca gesloten vanwege COVID-19. Ik besloot dat ook de Coronacrisis mij nu niet tegen mocht houden. Dit was mijn moment, mijn kans en ik heb hem met beide handen gegrepen. 

 

Niet alleen het moment viel op zijn plek, ook de naam van mijn praktijk: Emovere. Ik luisterde een podcast waarin dit woord en haar betekenis genoemd werd en toen wist ik het.

Een aantal jaar geleden liep ik zelf vast in het leven. Jarenlang pleegde ik roofbouw en ‘opeens’ functioneerde ik niet meer. In die periode van opgebrand zijn en nergens energie voor hebben vond ik het leven echt een uitdaging en vroeg ik me soms af of het ooit beter zou worden. In mijn ontdekkingsreis naar wat mij hielp om weer in beweging te komen, te herstellen en in evenwicht te blijven heb ik veel cursussen, coaching, gesprekstherapie, workshops, lichaamsgerichte therapie en retraites gedaan. Toen ik me tot een gezonde nieuwe versie van mezelf ontpopt had (de oude versie word je nooit meer en dat moet je ook niet willen) besefte ik dat ik een hele waardevolle leerschool had doorlopen en ik deze kennis en ervaring in mijn werk wilde integreren. Het werd me ook duidelijk op wie ik me in het bijzonder wil richten, omdat ik daar expert in ben, omdat ik deze mensen begrijp: Ik wil mensen die in het leven zijn vastgelopen helpen om weer in beweging te komen. En jij weet als je dit leest dat ik jou bedoel. Ook als je denkt: 'Ja, ik ben vastgelopen, maar ik heb geen burn out.' Ik weet hoe je je voelt, waar jij staat ben ik ook geweest. Laat mij je helpen!

 

Alles is beweging

Emovere is het Latijnse woord voor 'in beweging brengen'. Ik vond dat zo treffend en alles omvattend want alles is beweging: het lichaam, gedachten, emoties, kosmische energie. En beweging kan stagneren. Dit ontstaat bijvoorbeeld doordat we vastzitten in overtuigingen en patronen en in een vicieuze cirkel terechtkomen, wanneer we emoties niet toelaten en wegstoppen, de signalen van ons lichaam negeren en opgehoopte spanning en stress zich in ons lichaam vastzet. Als de energie niet meer stroomt, de beweging stagneert dan loop je vast en zit je niet meer lekker in je vel. Dan moet je weer opnieuw in beweging komen. 

 

Het geheel is meer dan de som der delen

Vanuit mijn eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is om naar het geheel te kijken in de weg naar herstel. Voor mij werkte het niet om alleen maar mijn patronen en overtuigingen onder de loep te nemen. Natuurlijk levert het belangrijke inzichten op. Maar wat verandert er als je het wel kunt bedenken, maar nog steeds niet kunt voelen? Als het contact met je gevoel en je lichaam niet hersteld is? Als het nog steeds spannend is om de stilte in jezelf op te zoeken en je dus maar door blijft rennen? Ik leerde dat aandacht voor het fysieke, emotionele, mentale én spirituele bijdraagt om weer in je kracht te gaan staan. En toen werd voor mij duidelijk dat ik mijn werk anders wilde invullen. Ik besloot een holistische benadering te verweven in mijn manier van werken want dat brengt de mensen weer in beweging en thuis bij zichzelf.

 

Ik daag je uit!

Ben jij op alle vlakken in beweging? Of merk je dat het ergens stagneert? Welk gebied heeft jouw aandacht nodig? Waar zou je willen dat het meer stroomt? Ben jij je bewust van hoe het met je lichaam gesteld is? 

Neem deze week elke dag eens een moment om even rustig te zitten met aandacht voor je lichaam en observeer eens of je spanning in je lichaam voelt en waar die zit. Sta met bewuste aandacht en zonder oordeel stil bij de spanning. Adem op de inademing naar de spanning toe en bij de uitademing laat je de spanning uit je lichaam stromen. En stel jezelf eens de vraag: wat vertelt deze spanning mij?


 »